Οικονομία

Οικονομία: Βάζουμε τέλος στη σημερινή οικονομική απραξία, αδιαφάνεια και αυθαιρεσία

 

Απραξία και αυθαιρεσία. Τα δημοτικά έσοδα από το 2014 μέχρι το 2017 παρέμειναν στάσιμα παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του τότε υποψηφίου και νυν δημάρχου. Ενώ τα έξοδα στο σύνολό τους έμειναν τα ίδια δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τα έξοδα Δημοσίων Σχέσεων του, τα οποία διπλασιάστηκαν.

 

Αδιαφάνεια. Οι πολλές -κατά δήλωση του νυν Δημάρχου- χορηγίες που έλαβε ο Δήμος μας από επιχειρήσεις και ιδιώτες ωστόσο δεν εμφανίζονται πουθενά στα έσοδα ή τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου. Η προέλευσή τους, το ακριβές τους ύψος και το πού χρησιμοποιήθηκαν ή πού βρίσκονται αυτοί οι πρόσθετοι πόροι παραμένει άγνωστο στους δημότες και γνωστό μόνο στον νυν Δήμαρχο.

 

Εμείς

Η Παράταξή μας θα επιδιώξει με απόλυτο σεβασμό στη διαφάνεια και την ορθολογική οικονομική πολιτική την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) πέρα από το 5% του 2018, τη μείωση των δημοτικών τελών και επιβαρύνσεων των δημοτών και τη μείωση των δημοτικών τελών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να επικουρηθεί η τοπική οικονομία και τη συμμετοχή του Δήμου σε προγράμματα χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, Επιχειρησιακά Προγράμματα Δράσης των ΟΤΑ, «Φιλόδημος», κλπ).

Τα σημερινά βασικά οικονομικά μεγέθη του Δήμου:

Δημοτικά έσοδα από 2014 έως 2017 =τα ίδια (22,4 εκατ. Ευρώ)

Δημοτικά έξοδα = τα ίδια

Έξοδα για Δημόσιες Σχέσεις: ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ

Απαιτήσεις του Δήμου σε ονομαστικές τιμές: αυξήθηκαν κατά 30% περίπου από το 2014 έως το

2017 και έφθασαν τα 9,3 εκατ. ευρώ, που σημαίνει αδυναμία είσπραξης των απαιτήσεων.

Οι χορηγίες που έλαβε ο Δήμος και που κατά δήλωση του Δημάρχου μάλιστα έφτασαν το 1 εκατ ευρώ δεν απεικονίζονται στα έσοδα, ούτε στην αύξηση των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου. Η διαχείριση έγινε χωρίς την νόμιμη διαφάνεια και χωρίς απολογισμό στους δημότες: Ποιοι από τους χορηγούς πήραν έργα με απευθείας αναθέσεις και τι χρηματικού ύψους ήταν αυτές;

 

 • Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδότησε το Δήμο με 9 εκατ. για αντιπλημμυρικά έργα, ασφαλτοστρώσεις δρόμων, έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτήρια, υπόγειους κάδους απορριμμάτων, αναπλάσεις πλατειών και παιδικών χαρών, κλπ. Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τους πόρους και περιορίστηκε σε έργα βιτρίνας αξιοποιώντας μικρό ποσοστό της χρηματοδότησης.

Εμείς

Επιδιώκουμε την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) πέρα από το 5% του

2018 και των πόρων για την κάλυψη των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

 • Ελαφραίνουμε τους δημότες μειώνοντας τα δημοτικά τέλη και το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών.
 • Μειώνουμε τα δημοτικά τέλη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να συνδράμουμε την τοπική οικονομία.
 • Συμμετέχουμε στα νέα Τετραετή Επιχειρησιακά Προγράμματα Δράσης των ΟΤΑ.
 • Συμμετέχουμε σε τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ και σε ‘’στάσιμα’’ προγράμματα πόρων των Δήμων.
 • Συμμετέχουμε στα προγράμματα για έργα υποδομής «Φιλόδημος Ι» και «Φιλόδημος ΙΙ», τα οποία προβλέπουν ενισχυμένη χρηματοδότηση των δήμων με σημαντικά ποσά που φέτος θα ξεπεράσουν τα 2 δις. Ευρώ.
Ελληνικό

Θέλουμε το Ελληνικό για τους Πολίτες, με χαμηλότερο συντελεστή δόμησης και με έναν επιπλέον πνεύμονα πρασίνου!  

 

Θεωρούμε την αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ένα σημαντικό κομμάτι για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Αττικής, με δίκαιη ανάπτυξη και παράλληλα βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Είμαστε υπέρμαχοι ενός έργου χαμηλού κόστους, άμεσης ανταπόδοσης, υψηλού κοινωνικού και περιβαλλοντικού οφέλους. Αντιτιθέμεθα στους κερδοσκόπους της κτηματαγοράς, στα υπερκέρδη των λίγων και επομένως στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, που κατέθεσε το επενδυτικό σχήμα. Ένα Σχέδιο που οδηγεί σε εγκληματικού μεγέθους νέα δόμηση και απρόβλεπτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και γι’ αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

 

Παρά το ότι αυξήθηκαν οι χώροι πρασίνου σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, η μείωση των συντελεστών δόμησης, το ύψος των κτιρίων, οι επιπλέον χώροι πρασίνου, η ελεύθερη πρόσβαση και η αξιοποίηση προς όφελος των πολιτών, θα αποτελέσουν για μας μια συνεχή διεκδίκηση.

Τέλος, είμαστε αντίθετοι με τη μορφή και το περιεχόμενο του Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων χώρων στο Ελληνικό και διεκδικούμε την ουσιαστική μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.

Εμείς

 • Προωθούμε την άμεση σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μελετών και έργων, με τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Υπουργείων και τις αντίστοιχες Υπηρεσίες του Δήμου, προκειμένου να ελέγχεται αυστηρά η συμβατική υποχρέωση του Επενδυτή και η απορρόφηση του προϋπολογισμού των έργων.
 • Ελέγχουμε αυστηρά την τήρηση της Ανανεωμένης και Βελτιωμένης Συμφωνίας προκειμένου να υλοποιηθεί η κατά προτεραιότητα κατασκευή του μητροπολιτικού πάρκου με ίδιες δαπάνες του επενδυτή.
 • Σχεδιάζουμε ο χώρος του πρώην αεροδρομίου να αποτελέσει φυσική προέκταση του Δήμου μας και να συνδέεται λειτουργικά με αυτόν .
 • Εργαζόμαστε ώστε η διαχείριση της ελεύθερης παραλίας να γίνεται από το Δήμο μας.
 • Δημιουργούμε σταθμό διαχείρισης απορριμμάτων με κομποστοποίηση και για τους 3 γειτονικούς δήμους.
 • Δημιουργούμε χώρο αποτέφρωσης νεκρών.
 • Διεκδικούμε μέρος των φόρων που θα εισπράττει το κράτος.
Περιβάλλον, Ανακύκλωση, Ενέργεια

Φροντίζουμε το σπίτι μας, προστατεύουμε τον Υμηττό, δημιουργούμε ενεργειακές κοινότητες και βελτιώνουμε τις ζωές μας

 

Βάζουμε τέλος στη σημερινή έλλειψη των αναγκαίων υποδομών, την απουσία πρωτοβουλιών για καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων, την έλλειψη χώρων και την αύξηση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου πρέπει επιτέλους να προστατευθούν από τους καθημερινούς κινδύνους που διατρέχουν στο χώρο εργασίας τους.

Προστατεύουμε τον Υμηττό. Προωθούμε τη διαδημοτική συνεργασία για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης, προστασίας και συντήρησης του φυσικού οικοσυστήματος του Υμηττού, με τη συμβολή του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) :

 

 • με την αποκατάσταση και αξιοποίηση των λατομείων,
 • την αποκατάσταση των περιπατητικών μονοπατιών,
 • τη δενδροφύτευση με γηγενή φυτά και την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος,
 • με αντιδιαβρωτικά έργα (ειδικά από την Αγία Ειρήνη μέχρι την οδό Γραβιάς) για τη συγκράτηση των διαβρωμένων εδαφών,
 • με την επίλυση του προβλήματος τροφοδοσίας των πυροσβεστικών οχημάτων μέσω της υπερύψωσης των δεξαμενών ,
 • με την ένταξη του ΣΠΑΥ σε επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

 

Κι άλλο πράσινο, κι άλλοι ελεύθεροι χώροι!

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου δεν κατόρθωσε ούτε να εκπονήσει τη σχετική μελέτη σχεδιασμού νέου δικτύου μετακινήσεων με επέκταση πρασίνου.

Εμείς απαντούμε στην επιτακτική ανάγκη για προστασία και επέκταση του υπάρχοντος πρασίνου και των ελεύθερων χώρων στη πόλη μας με την εφαρμογή χωροταξικού σχεδιασμού για την αειφόρο ανάπτυξη σε συνδυασμό με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Σχεδιάζουμε ένα δίκτυο μετακινήσεων με περισσότερο πράσινο και με συνθήκες άνεσης και ασφάλειας προς τον πεζό και τον ποδηλάτη λαμβάνοντας υπόψη και τα ΑΜΕΑ. Σχεδιάζουμε :

 • Αναβάθμιση του οικολογικού χαρακτήρα των παιδικών χαρών.
 • Αύξηση φωτισμού των δρόμων όπου κρίνεται αναγκαίο.
 • Δημιουργία περιφερειακών ποδηλατοδρόμων καθώς και σύνδεση με ποδηλατοδρόμο του Μετρό Ελληνικού με το Μετρό Αλίμου (στον παράλληλο δρόμο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης) .
 • Μελέτη για αύξηση θέσεων στάθμευσης στη Λεωφόρο Κύπρου και στη Λεωφόρου Ιασωνίδου.
 • Υδραυλικά έργα για όμβρια ύδατα όπου κρίνεται αναγκαίο (πχ Πάρκο Αφροδίτης μέχρι το «Σπίτι της Γυμναστικής» επί της Λεωφόρου Κύπρου, στη Λεωφόρο Ιασωνίδου ,κάτω από τη Βουλιαγμένης πίσω από τον «ΑΒ Βασιλόπουλο», στη Λεωφόρο Κύπρου και Διγενή Ακρίτα και στη διασταύρωση Αργυρουπόλεως –Κύπρου).
 • Σύνδεση των τριών όμορων πλατειών της Λεωφόρου Ιασωνίδου, με παράλληλη κατασκευή υπόγειου δημοτικού χώρου στάθμευσης.
 • Πλήρη ανάπλαση πεζοδρομίων.

 

Εν όψει της επένδυσης του Ελληνικού θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε μία σειρά προκλήσεων μέσα από μεγάλα έργα υποδομής.

 • Υπογειοποίηση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης από τα σύνορα με Γλυφάδα έως και μετά τον σταθμό του Μετρό Αργυρούπολης, έτσι ώστε να ενωθεί η συνοικία των Σουρμένων με αυτή του Άνω Ελληνικού και της Αγίας Βαρβάρας με το Μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού, με δημιουργία κατάλληλων χώρων πρασίνου.
 • Κατασκευή υπόγειου και υπέργειου δημοτικού χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων σε οικόπεδα του Δήμου και σε εκτάσεις του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού έτσι ώστε να εξυπηρετούνται όσοι χρησιμοποιούν το Μετρό.
 • Ανάπλαση της Λεωφόρου Ιασωνίδου και της Λεωφόρου Κύπρου, με κατάργηση της διπλής ροής αυτοκινήτων και με επέκταση των πεζοδρομίων.

 

Έργα Υποδομής

Αντιμετωπίζουμε το κυκλοφοριακό, την ατμοσφαιρική ρύπανση και ηχορύπανση. Στηρίζουμε τις δημόσιες συγκοινωνίες και όσους επιλέγουν να περπατούν! 

 

 • Για την εύρυθμη κυκλοφοριακή λειτουργία προτείνουμε την κατασκευή ισόπεδων κόμβων κυκλικής κυκλοφορίας (όπως για παράδειγμα Λεωφόρος Βουλιαγμένης – Κύπρου-Ανεξαρτησίας) και τη δημιουργία μεγάλων πεζοδρομίων.
 • Υποστηρίζουμε τις δημόσιες συγκοινωνίες:
  • Οραματιζόμαστε τη μετατροπή των δημοτικών συγκοινωνιών σε «αυτόνομα οχήματα» 24ωρης λειτουργίας.
  • Διεκδικούμε τη δημιουργία νέας γραμμής για Αθήνα καθώς και την αύξηση των δρομολογίων των σημερινών γραμμών . Διεκδικούμε μαζί με το Δήμο Γλυφάδας την επέκταση του Μετρό.
 • Προτείνουμε την κατασκευή πεζογεφυρών, όπως για παράδειγμα στη Λεωφόρο Ποσειδώνος και Ευρυάλης, Λεωφόρο Ποσειδώνος και Ζήτα, Λεωφόρο Βουλιαγμένης και Εθνάρχου Μακαρίου, και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο από σχετική μελέτη.
 • Συστήνουμε τις Ενεργειακές Κοινότητες στους Δημότες και εντασσόμαστε στο πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ
 • Εντασσόμαστε στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και εξασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση Ενεργειακών Κοινοτήτων (ΕΚΟΙΝ).

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό οι κάτοικοι ή οι επιχειρήσεις του Δήμου μας, οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας της πόλης μας, μπορούν να γίνουν παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία είτε θα πωλούν στο δίκτυο είτε θα συμψηφίζουν με το ρεύμα που δαπανούν. Αυτό γίνεται χάρη στη δυνατότητα για αποκεντρωμένη παραγωγή ρεύματος που δίνουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Για παράδειγμα, οι δημότες μπορούν να εγκαταστήσουν και να λειτουργήσουν ένα αιολικό πάρκο, μία μονάδα παραγωγής θερμικής ενέργειας για την κάλυψή τους σε θέρμανση, ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο, μία μονάδα βιομάζας ή βιοαερίου που θα τροφοδοτείται και από απόβλητα για παραγωγή ενέργειας, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα σε ακίνητο ή οικόπεδο εντός Περιφέρειας. Η παραγωγή τους θα συμψηφίζεται εικονικά και θα αφαιρείται αντίστοιχα από τους λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας. Έτσι, καταπολεμούμε την ενεργειακή φτώχεια καθώς θα συμψηφίζεται το παραγόμενο ρεύμα με τις καταναλώσεις ευάλωτων νοικοκυριών. Εναλλακτικά, από την πώληση του ρεύματος, θα μπορούν να επιδοτούνται οι αναβαθμίσεις των κατοικιών πολιτών, με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

 • Δημιουργούμε μία ενεργειακά αυτόνομη παραγωγική μονάδα εργαστηριακής έρευνας, εξέλιξης, εφαρμογής και διάχυσης καινοτόμων εναλλακτικών ιδεών, γνώσεων και δεξιοτήτων, σχετικά με την ενεργειακή, διατροφική και στεγαστική αυτάρκεια, σε υπαίθριο χώρο που θα διαθέσει ο Δήμος μας.

 

Με κυρίαρχες αξίες τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, ενθαρρύνουμε όλους τους δημότες, και κυρίως τους νέους, να εγκαθιδρύσουν μία νέα σχέση με τη φύση, αυτή της βιώσιμης ανάπτυξης. Να εξελίξουν με την εφευρετικότητά τους πρωτοπόρες ιδέες στη φυσική δόμηση και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη διαχείριση απορριμμάτων, στη φυσική και αειφόρο καλλιέργεια.

Πολιτική Προστασία

Προετοιμαζόμαστε για κάθε κατάσταση!

 

Προτείνουμε τη δημιουργία ξεχωριστού τμήματος Πολιτικής Προστασίας και την ένταξη σε αυτό όλων των υπαρχόντων υποδομών και του προσωπικού. Προβλέπουμε την πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού και την εξασφάλιση του απαιτούμενου εξοπλισμού.

Στηρίζουμε τη δημιουργία Επιτροπής που θα συνδράμει στο έργο των αντίστοιχων κεντρικών υπηρεσιών για τον έλεγχο της στατικότητας των δημόσιων κτιρίων. Προβλέπουμε ασκήσεις ετοιμότητας που απευθύνονται σε δημότες, σχολεία και χρήστες δημόσιων χώρων. Διασφαλίζουμε την ετοιμότητα εφαρμογής των σχεδίων για την εκκένωση σχολείων, δημοσίων χώρων και δρόμων γύρω από το βουνό σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Δεν πετάμε πια, ανακυκλώνουμε και κερδίζουμε! Προστατεύουμε τους εργαζομένους που φροντίζουν για την καθαριότητα του Δήμου μας!

Η σημερινή δημοτική αρχή δεν ασχολείται επί της ουσίας με την ανακύκλωση, εμμένοντας στους παραδοσιακούς τρόπους αποκομιδής με αποτέλεσμα σχεδόν όλα τα απορρίμματα να καταλήγουν στη Φυλή, υπονομεύοντας τον εθνικό σχεδιασμό. Μέσα σε μία ολόκληρη 5ετία δεν υπέβαλε καμία πρόταση στα προγράμματα περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης.

Εμείς στοχεύουμε στη σταδιακή μείωση των δημοτικών τελών μέχρι και 30% από την εξοικονόμηση πόρων στη διαχείριση απορριμμάτων. Η στρατηγική μας βασίζεται στην ανακύκλωση στη πηγή: μικροί, διαφορετικοί κάδοι σε κάθε σπίτι για ανακύκλωση ρούχων, γυαλιού, χαρτιών, ηλεκτρικών συσκευών και κομποστοποιητές σε κάθε νοικοκυριό με χρηματοδότηση από προγράμματα ΕΣΠΑ. Ακόμα :

 • Προτείνουμε πιλοτικά  προγράμματα αποκομιδής  σκουπιδιών  χωρίς  κάδους, υλοποιώντας χρεώσεις ανταποδοτικών τελών με βάση το βάρος των απορριμμάτων.
 • Εφαρμόζουμε προγράμματα για το «αειφόρο σχολείο» με έμφαση στην ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και τη διαχείριση της ορθολογικής κατανάλωσης ενέργειας και νερού.
 • Διεκδικούμε σε συνεργασία με τους γειτονικούς δήμους δημιουργία βασικού πράσινου σημείου μέσα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού απαιτώντας συγχρηματοδότηση από τον επενδυτή τουλάχιστον κατά 50%. Η πρόταση της σημερινής διοίκησης του Δήμου να μετακινηθεί η μεταφόρτωση απορριμμάτων από το πρώην αεροδρόμιο σε χώρο πίσω από το Γήπεδο του Ελληνικού και οι εργαζόμενοι να «μεταστεγαστούν» σε κοντέινερ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ.
 • Η δημιουργία πράσινων σημείων συνδυάζεται με τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων για τους εργαζόμενους και τη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής και τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας.
 • Προστατεύουμε τους εργαζόμενους στον τομέα καθαριότητας αυξάνοντας τα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή των εργατικών ατυχημάτων.

 

Έξυπνη Πόλη, Νέες Τεχνολογίες

Κάνουμε το Ελληνικό-Αργυρούπολη «Έξυπνη Πόλη»

 Βάζουμε τέλος στη σημερινή αδράνεια απέναντι στις ευκαιρίες για χρήση νέων τεχνολογιών. Όταν τόσοι δήμοι πάνε μπροστά στο πνεύμα της εποχής, ο Δήμος μας δεν μπορεί να μένει απαθής στην καινοτομία.

Γινόμαστε αυτό που αξίζουμε: μία Έξυπνη Πόλη. Εντασσόμαστε στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας για τις «Έξυπνες Πόλεις», εισάγουμε στην καθημερινότητά μας σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές και κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη, κερδίζοντας χρόνο, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα απλά τα τηλέφωνα τύπου smart phone. Οι προτάσεις μας για την Έξυπνη Πόλη περιλαμβάνουν:

 • την τεχνολογία Geolocation χάρη στην οποία ο οδηγός βρίσκει θέση στάθμευσης μέσω του έξυπνου τηλεφώνου του που τον κατευθύνει σε σημεία που υπάρχουν κενές θέσεις και τον ειδοποιεί για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καιρικά φαινόμενα και δραστηριότητες του Δήμου.
 • την εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα που γίνεται ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του εμπορικού κόσμου της περιοχής και των οδηγών-επισκεπτών που δίνει πληροφορίες για προσφορές, νέες αφίξεις προϊόντων κλπ χωρίς χρέωση.
 • την προαγωγή των ενεργειακών κοινοτήτων και μύηση του Δήμου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(αιολικά πάρκα παραγωγής ενέργειας στον Δήμο, ηλιακοί συλλέκτες – φωτοβολταϊκά συστήματα).
 • νέες τεχνολογίες για την εξοικονόμηση ενέργειας (χρήση αισθητήρων, λαμπών LED και τηλεχειριστών για το φωτισμό της πόλης).
 • ελεύθερους σταθμούς φόρτισης κινητών συσκευών (κινητά, τάμπλετ, φωτογραφικές μηχανές και άλλες συσκευές) με ηλιακή πηγή ενέργειας.
 • τη χρήση έξυπνου συστήματος νερού που θα συλλέγει αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τη ροή, πίεση και τη διανομή του νερού της πόλης και που θα ανιχνεύει και θα αναφέρει τις διαρροές νερού.
 • τη χρήση τηλεϊατρικής για υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων .
 • on-line μαθήματα π.χ πρώτων βοηθειών μέσω internet ( E- Learning First Aid ).
 • εφαρμογές ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ( e- voting ) για θέματα της πόλης.
 • την ενημέρωση των πολιτών στην πόλη μας για δρομολόγια ΜΜΜ, αφίξεις, κίνηση στους δρόμους.
 • δυναμικά περίπτερα που με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κυκλοφορία, τον καιρό και τοπικές ειδήσεις.
 • σύστημα Δημοτικής ενοικίασης ποδηλάτου.
Κοινωνική Μέριμνα

Φροντίζουμε για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες !

 

Βάζουμε τέλος στη σημερινή αδιαφορία του Δήμου για τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Εμείς απαντούμε στις ανάγκες των συμπολιτών μας. Ένας από τους κεντρικούς σκοπούς της Δημοκρατικής Συν-πόρευσης είναι η ανάπτυξη ενός θεσμικού και άτυπου δικτύου μέριμνας, προστασίας και αλληλεγγύης στο εσωτερικό της Κοινωνίας της πόλης μας, με πρωταρχικό στόχο να στηριχθούν οι ευάλωτες ομάδες του συμπολιτών μας και να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της πολυετούς οικονομικής κρίσης.

Η υλοποίηση των σκοπών μας αυτών θα λάβει χώρα μέσα από δράσεις και μέτρα, που πέρα από μέτρα που αφορούν σε κοινά προβλήματα, θα προσαρμόζονται κάθε φορά στις ανάγκες της ειδικότερης ευπάθειας των διαφόρων κατηγοριών συμπολιτών μας.

Εμείς

 • Προτείνουμε τη μείωση ή ακόμα και την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τους συμπολίτες μας που βρίσκονται στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας, και τη μερική ή πλήρη πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρισμού και ύδρευσης από το Δήμο για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.
 • Βρισκόμαστε δίπλα στους ανέργους: σχεδιάζουμε μία Μονάδα Επανένταξης στην αγορά εργασίας, με εργαλείο τη συμβουλευτική για επαγγελματικό προσανατολισμό και επιχειρηματικότητας και με συμμάχους μας τους συνδημότες μας. Δίνουμε έμφαση στους ανέργους μεγάλης ηλικίας και μεγάλης διάρκειας και χρησιμοποιούμε τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα.
 • Παρέχουμε πολύμορφη στήριξη στις μονογονεϊκές οικογένειες.
 • Αναπτύσσουμε διαδημοτικό δίκτυο προστασίας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. (στέγαση, υποστήριξη, προσφορά υπηρεσιών κλπ.)
 • σταθερή επικοινωνία,  κατά περίπτωση,  με   τις    διεπιστημονικές   ομάδες υποστήριξης της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου,
 • δημιουργία «Γραμμής SOS» στο Δήμο.

Στηρίζουμε τα άτομα με αναπηρία

 • με την εξυπηρέτησή τους στις δημοτικές υπηρεσίας από εξειδικευμένο προσωπικό (π.χ διερμηνέα νοηματικής),
 • προμηθεύοντας μικρό αλλά κατάλληλα διαμορφωμένο λεωφορείο για την άμεση εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία,
 • εξασφαλίζοντας την προσβασιμότητα σε όλες τις υποδομές της πόλης (υπηρεσίες, πεζοδρόμια, σηματοδοτήσεις, σταθμεύσεις κλπ.) με γνώμονα την καλύτερη συμβίωση όλων των πολιτών,
 • υποστηρίζοντάς τους μέσω των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου με μικροαλλαγές στην προσβασιμότητα και μετακίνηση στους χώρους διαβίωσής τους, καθώς και με τη διευθέτηση σχετικών ζητημάτων με την πολεοδομία,
 • διαθέτοντας ειδικό βοηθό για τις μετακινήσεις εντός και εκτός πόλης
 • προωθώντας τη διαδημοτική συνεργασία και εκπόνηση προγραμμάτων αθλητισμού αποκλειστικά για ΑΜΕΑ.

Στηρίζουμε τον αγώνα και την επανένταξη των συμπολιτών μας με προβλήματα εξαρτήσεων και εθισμών. Ανάλογα μέτρα θα αναπτυχθούν για τους ψυχικά ασθενείς συμπολίτες μας, δίνοντας βάρος στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για ζητήματα ομαλής γειτονίας και συμβίωσης.

 • Διασφαλίζουμε τη σταθερή επικοινωνία, κατά περίπτωση, των ιδίων και των οικείων τους με τις επιστημονικές ομάδες υποστήριξης της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου,
 • Εφαρμόζουμε προγράμματα υποστήριξης και επανένταξης των απεξαρτημένων συμπολιτών μας.

 

Βελτιώνουμε τις υποδομές και εμπλουτίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες των ΚΑΠΗ του Δήμου για τους συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας. Επίσης συνδέουμε τα προγράμματα των ΚΑΠΗ με προνοιακές δράσεις του Δήμου, όπως επισκέψεις στα σχολεία για ανταλλαγή εμπειριών, την επιμόρφωση κλπ. , με στόχο την επικοινωνία των γενεών, τη μείωση του συναισθήματος του παροπλισμένου πολίτη και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, την αξιοποίηση επαγγελματικών γνώσεων και βιωματικών εμπειριών.

 • Καταπολεμούμε το σχολικό εκφοβισμό που δυστυχώς μαστίζει στα σχολεία μας. Καθιστούμε σταθερή την επικοινωνία μιας διεπιστημονικής ομάδας και της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου με εφήβους σε κρίση και μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τις οικογένειες και το σχολεία. Διοργανώνουμε δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και της κοινωνίας για το «δικαίωμα στη διαφορά».

 

Η πόλη μας είναι ανοιχτή! Τα σχολεία μας, οι αίθουσες χορού, θεάτρου, καλλιτεχνικών υποδέχονται και αξιοποιούν ταλέντα από κάθε γωνιά της γης και πρωτοστατούμε σε μέτρα ένταξης και προσαρμογής προσφύγων και μεταναστών.

 • Εντάσσουμε τα παιδιά σε εξειδικευμένα προγράμματα εκπαιδευτικής υποστήριξης.
 • Αξιοποιούμε    το         δυναμικό         τους     σε        εκδηλώσεις     διαπολιτισμικής επικοινωνίας(φεστιβάλ μουσικής, χορού, θεάτρου, μαγειρικής κλπ.).
Παιδεία

Σχεδιάζουμε ένα ανοιχτό σχολείο σε μια ανοιχτή κοινωνία!

 

Τα προβλήματα στο χώρο της παιδείας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν και να λυθούν αποτελεσματικά χωρίς την ουσιαστική παρέμβαση και τον ενεργό ρόλο των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας και ειδικότερα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το έλλειμμα της σημερινής Δημοτικής αρχής την τρέχουσα περίοδο φάνηκε στα επεισόδια σχολικού εκφοβισμού που σημειώνονται στα σχολεία της περιoχής μας με ορισμένα να έχουν τραγική κατάληξη. Η Δημοτική αρχή πρέπει να προάγει την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και να είναι αρωγός στην επιμόρφωση, την εκπαίδευση των γονέων, των παιδιών και των δασκάλων απέναντι στη διαφορετικότητα και τη διαχείριση έκρυθμων καταστάσεων προς όφελος των παιδιών.

Οι πρόσθετες αρμοδιότητες των Δήμων σε θέματα Παιδείας , Πολιτισμού και Αθλητισμού καθιστούν τις Δημοτικές αρχές υπεύθυνες για την εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος που πρέπει να υπηρετεί χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς το κοινωνικό σύνολο και να παρέχει ίσες ευκαιρίες μόρφωσης, σεβόμενο τις ατομικές διαφορές και ιδιαιτερότητες, προάγοντας έτσι την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.

 

Σχεδιάζουμε την παρέμβασή μας στον χώρο της παιδείας με ένα συνεκτικό σχέδιο σε τέσσερις άξονες.

 • Αναβάθμιση Στήριξη και Εκσυγχρονισμό των Σχολικών μονάδων του Δήμου
 • Επέκταση της λειτουργίας των Σχολείων με δημιουργία και στήριξη προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
 • Στήριξη και επιμόρφωση των ενηλίκων με ιδιαίτερη έμφαση στην επιμόρφωση των γονέων
 • Ίδρυση δομών υποστήριξης των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Δήμου.

 

Αναβάθμιση, Στήριξη και Εκσυγχρονισμός των Σχολικών μονάδων του Δήμου

 • Αναβαθμίζουμε το ρόλο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (Δ.Ε.Π.) καθιστώντας την φορέα σχεδιασμού της εκπαίδευσης σε τοπικό επίπεδο και σε όργανο λαϊκής συμμετοχής. Ο πολύ σημαντικός και ουσιαστικός ρόλος της είναι θα ενισχυθεί με τετράμηνες εκθέσεις απολογισμού που τα πορίσματά της θα τίθενται σε δημόσιο διάλογο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η αναδιοργάνωση της Δ.Ε.Π. θα επιτρέψει την ενίσχυση του προϋπολογισμού των Σχολικών Επιτροπών με σταθερούς πόρους του Δήμου, επιτρέποντας την διάθεση μέρους του Δημοτικού Φόρου (Φ.Η.Χ.) για την χρηματοδότησή τους.
 • Δημιουργούμε ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης των αιτημάτων των σχολείων. Η πλατφόρμα θα επιτρέπει απόλυτη διαφάνεια με την ένταξη στο σύστημα «διαύγεια» κάθε είδους δαπάνης, θα συγκεντρώνει τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων και των εγκεκριμένων πόρων προτείνοντας την ενδεχόμενη αναδιαμόρφωση και ενίσχυσή τους.
 • Αναβαθμίζουμε ενεργειακά τα σχολεία, κάνουμε χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για φωτισμό και θέρμανση και τα εντάσσουμε στο πρόγραμμα ενεργειακών κοινοτήτων (ΕΚΟΙΝ) του ΥΠΕΚΑ υλοποιώντας την αποκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε μικρή κλίμακα εξασφαλίζοντας μέρος της χρηματοδότησης της απογευματινής λειτουργίας τους.
 • Επανασχεδιάζουμε βιοκλιματικά τις αυλές των σχολείων δίνοντάς τους πρωτεύοντα ρόλο στην λειτουργία του σχολείου, όπου η μαθησιακή διαδικασία γίνεται πιο ελκυστική αποκτώντας ιδιαίτερη δυναμική. Δίνουμε έμφαση στην χρήση οικολογικών υλικών στοχεύοντας στην μείωση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος τουλάχιστον κατά 2ο C, κατά την εαρινή και θερινή περίοδο.
 • Αναβαθμίζουμε όλα τα σχολεία του Δήμου καθιστώντας τα προσβάσιμα και φιλικά σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ)
 • Αναβαθμίζουμε όλες τις Σχολικές Δομές του Δήμου υλοποιώντας τεχνολογίες vectoring, που επιτρέπουν την παροχή υψίρρυθμων ταχυτήτων σύνδεσης (άνω των 100 Mbps) σε κάθε σχολική τάξη.
 • Υποστηρίζουμε τη δημιουργία ψηφιακών τάξεων στα σχολεία με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό (υπολογιστές και διαδραστικούς πίνακες, tablets, βιντεοπροβολείς, κ.ά.)
 • Δημιουργούμε «ψηφιακά παραρτήματα» των Δημοτικών Βιβλιοθηκών σε όλα τα σχολεία του Δήμου.
 • Σχεδιάζουμε Ετήσιο Έλεγχο στατικότητας στα πλαίσια της αντισεισμικής προστασίας όλων των σχολείων.
 • Σχεδιάζουμε τον έλεγχο και την συντήρηση όλων των Η/Μ εγκαταστάσεων με εξασφάλιση της πληρότητάς τους σε όλα τα σχολικές μονάδες και εξασφαλίζουμε την διαδικασία έκδοσης όλων των απαραίτητων πιστοποιητικών που απαιτούνται (πχ έκδοση πιστοποιητικών πυρασφάλειας )
 • Φροντίζουμε για τη συνεχή κι αποτελεσματική φύλαξη όλων των σχολείων από σχολικούς φύλακες και Δημοτική Αστυνομία. Προσλαμβάνουμε άμεσα μόνιμους υπαλλήλους ως σχολικούς φύλακες.
 • Εφαρμόζουμε το Πρόγραμμα «ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΙ» σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επέκταση της λειτουργίας των Σχολείων με δημιουργία και στήριξη προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας , αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων

 • Συνεργαζόμαστε με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της πόλης και την Ένωση Γονέων για την υλοποίηση εξωσχολικών δραστηριοτήτων στους χώρους των σχολικών μονάδων με χαμηλό κόστος προς όφελος των μαθητών.
 • Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων θα εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου. Πέρα από την αντιμετώπιση των αναγκών σίτισης των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, το πρόγραμμα θα επεκταθεί καλύπτοντας όλους τους μαθητές καθιστώντας την διατροφή των παιδιών μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Με «Σχολικά Γεύματα» που παρασκευάζονται από επιλεγμένους προμηθευτές, που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί από το κράτος, υλοποιούμε την γέφυρα προκειμένου να λειτουργήσει το απογευματινό σχολείο με τις εξωσχολικές και αθλητικές δραστηριότητες.
 • Λειτουργούμε Εργαστήρια Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων και Καλλιτεχνικής Δημιουργίας για τους μαθητές της πόλης μας έξω από το χώρο των σχολείων, αλλά και για ενήλικες, όπως: Εργαστήρια Εικαστικών Τεχνών (Ζωγραφικής, σκίτσου και αγιογραφίας), Θεατρικό Εργαστήρι, Μουσικό Εργαστήρι, Δημοτική Χορωδία, Συμφωνική μαθητική ορχήστρα κ.ά.
 • Πρόγραμμα Άθλησης για όλους, που θα παρέχεται από τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου μας και θα δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες στα παιδιά και στους νέους όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων της πόλης μας.
 • Εντάσσουμε τα τετράχρονα νήπια στα νηπιαγωγεία (υποχρεωτική εκπαίδευση) σύμφωνα με το νόμο 4521/2018 και παρέχουμε επάρκεια υποδομών σε όλο το δήμο. Στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς παρέχουμε πλήρη σίτιση σε κατάλληλους πιστοποιημένους χώρους και παρακολούθηση από ψυχολόγο, παιδίατρο, λογοθεραπευτή.
 • Ενισχύουμε τη χρηματοδότηση των Διαπολιτισμικών Σχολείων του Δήμου.

Στήριξη και επιμόρφωση των ενηλίκων με ιδιαίτερη έμφαση στην επιμόρφωση των γονέων.

 • Ιδρύουμε Ακαδημία Γονέων για τις σχολικές μονάδες Π/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης της περιοχής μας για σχεδιασμό, οργάνωση και εκπόνηση σειράς επιμορφωτικών σεμιναρίων με ειδικούς επιστήμονες παιδαγωγούς, ψυχολόγους κ.ά. με σκοπό τη στήριξη και την ευαισθητοποίηση των γονιών σε διάφορα θέματα, ώστε να ανταποκριθούν επιτυχώς στο δύσκολο και σύνθετο ρόλο τους, όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.
 • Δημιουργούμε «Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας», σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας (ΥΠΠΕΘ), ώστε να έχουν την δυνατότητα όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου.
 • Ιδρύουμε Δημοτικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την υλοποίηση σειράς επιμορφωτικών σεμιναρίων εκπαίδευσης δημοτών, με στόχο την προσωπική εξέλιξη, την ανανέωση του γνωστικού υπόβαθρου, τη διεύρυνση του πνευματικού ορίζοντα, την ενίσχυση της κριτικής σκέψης, τον αναστοχασμό μέσα από ένα πολυεπίπεδο θεματικό πλαίσιο με διακεκριμένους επιστήμονες – εισηγητές σε διάφορους τομείς, όπως Πολιτικές Επιστήμες, Ιστορία, Ψυχανάλυση, Ιστορία της Τέχνης, Κινηματογράφος κ.λπ. Ένα Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου, όπου θα παρέχεται δωρεάν διδασκαλία μαθημάτων σε ενήλικους κατοίκους ή δημότες του Δήμου στις ξένες γλώσσες, νέες τεχνολογίες, μάρκετινγκ και τεχνικές πωλήσεων κ.ά.

Ίδρυση δομών υποστήριξης των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Δήμου.

 • Ιδρύουμε ανεξάρτητη κοινωνική υπηρεσία για την βέλτιστη σύνδεση μεταξύ σχολείου, οικογένειας και υπηρεσιών του Δήμου. Λειτουργία Κέντρου Πρόληψης και Συμβουλευτικής, στελεχωμένο επαρκώς με ειδικούς επιστήμονες ψυχολόγους – κοινωνικούς λειτουργούς για τη στήριξη μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών στο δύσκολο έργο τους (στα πλαίσια παροχής υπηρεσιών του Τομέα Ψυχικής Υγείας παιδιού, εφήβου και οικογένειας).
 • Σχεδιάζουμε Προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής, Οδοντιατρικής μέριμνας, Λογοθεραπείας και γενικότερα Προαγωγής Υγείας για μαθητές/-τριες των σχολείων της πόλης μας σε συνεργασία με το ΠΕΔΥ. Παρέχουμε δωρεάν Ιατρικά Πιστοποιητικά για όλους τους μαθητές/-τριες για τη συμμετοχή τους στις αθλητικές δραστηριότητες των σχολείων από γιατρό του Δήμου.
 • Δημιουργούμε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Μαθητών προσχολικής και σχολικής ηλικίας εργαζόμενων γονέων, που θα λειτουργεί α) σε απογευματινό ωράριο μετά την λήξη του ολοήμερου σχολείου, β) στις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα και γ) στις διακοπές του καλοκαιριού, με στόχο την παραγωγική απασχόληση των παιδιών με την καθοδήγηση ειδικών εκπαιδευτικών (προετοιμασία μαθημάτων, πολιτιστικές – αθλητικές – ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ομάδες εργαστηρίων κ.ά).
 • Σχεδιάζουμε τη λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου για παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές/-τριες Β/θμιας Εκπαίδευσης των σχολείων του Δήμου μας, που δεν αντέχουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις της ιδιωτικής φροντιστηριακής εκπαίδευσης και σε διδακτικά αντικείμενα όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του ΥΠΠΕΘ. (Τα μαθήματα θα μπορούν να γίνονται και διαδικτυακά).
 • Δημιουργούμε Κέντρο Πληροφόρησης & Πολιτισμού για νέους «Στέκι Νεολαίας», χώρου έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης των νέων της πόλης μας σε τομείς ενδιαφέροντός τους (Ευρωπαϊκά προγράμματα, επαγγελματική κατάρτιση, εκπαίδευση κ.λπ.), αλλά και παροχής ψυχαγωγικών και μορφωτικών δραστηριοτήτων.
 • Εμπλουτίζουμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη στο Ελληνικό και στην Αργυρούπολη, οργανώνουμε ειδικά προγράμματα για παιδιά στοχεύοντας στην αναβάθμιση του ρόλου του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας. Δημιουργούμε Ψηφιακά παραρτήματα της βιβλιοθήκης σε όλες τις σχολικές Δομές.
 • Μεταφέρουμε τους μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης στις σχολικές μονάδες της πόλης μας όπου υπάρχει ανάγκη και παρέχουμε την δυνατότητα μεταφοράς των μαθητών της πόλης προκειμένου να παρακολουθήσουν δρώμενα και εκδηλώσεις στα πλαίσια των επισκέψεων που οργανώνουν τα σχολεία.
 • Μεταφέρουμε τους φοιτητές της περιοχής μας στην Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου με εκτέλεση ειδικών δρομολογίων της Δημοτικής Συγκοινωνίας και χρηματοδότηση του Δήμου.
 • Προβλέπουμε δωρεάν υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές άπορων οικογενειών.
 • Προβλέπουμε οικονομική ενίσχυση φοιτητών απόρων οικογενειών που φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ εκτός Αθήνας.
 • Προβλέπουμε την ετήσια Διοργάνωση Youth festival (Μαθητικό Φεστιβάλ) α) Πολιτιστικών εκδηλώσεων β) Αθλητικών αγώνων των σχολείων της πόλης όλων των βαθμίδων.
 • Προτείνουμε μαθητικά Δημοτικά Συμβούλια, όπου θα διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων – μαθητών/-τριών των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα πρότυπα της Βουλής των Εφήβων.

 

Πολιτισμός

Στηρίζουμε τις τοπικές πολιτιστικές παραγωγές και αγωνιζόμαστε για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των ανισοτήτων πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά. Δίνουμε βήμα καλλιτεχνικής έκφρασης σε κάθε δημότη!

 

Βάζουμε τέλος στις πολιτιστικές παραγωγές, που εξυπηρετούν αποκλειστικά τις Δημόσιες Σχέσεις του Δημάρχου! Ανατρέπουμε την υποβάθμιση της τοπικής πολιτιστικής παραγωγής και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, την υποχρηματοδότηση των πολιτιστικών τμημάτων, την απαξίωση των θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων του ίδιου του Δήμου και την επιλεκτική στήριξη κάποιων συγκεκριμένων πολιτιστικών συλλόγων. Οι υπέρογκες μηνιαίες δαπάνες στον τομέα πολιτισμού αφορούν αποκλειστικά σε παραστάσεις και εκδηλώσεις αδρά αμειβόμενων επαγγελματικών σχημάτων, προκειμένου να καλλιεργηθούν οι δημόσιες σχέσεις της Δημοτικής Αρχής. Δεν υπάρχει λογοδοσία στους Δημότες, ούτε για την επιλογή των σχημάτων, αλλά ούτε και για το κόστος των εκδηλώσεων, απορροφώντας όλα τα σχετικά κονδύλια και στερώντας πόρους για την στήριξη πολιτιστικών δράσεων στα σχολεία του Δήμου, της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και ερασιτεχνικών καλλιτεχνικών ομάδων. Με το κόστος των εμφανίσεων μετακλητών τραγουδιστών από νυχτερινά κέντρα θα μπορούσε ο δήμος να στηρίζει εκατοντάδες δράσεις ερασιτεχνικών σχημάτων!

Εμείς πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός είναι μια ευρύτατη έννοια, η οποία καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων και αποτελεί την ισχυρότερη ένδειξη προόδου και ευημερίας των σύγχρονων κοινωνιών καθώς συνδέεται με τον ελεύθερο χρόνο και την ελεύθερη δημιουργία. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο φυσικός υποδοχέας των πολιτιστικών δραστηριοτήτων μιας εξελισσόμενης κοινωνίας, που δεν περιορίζεται στα περιορισμένα εδαφικά όρια μιας περιοχής, αλλά διευρύνεται στην ακτίνα πολιτιστικής επιρροής προς και από έξω.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να ανοίγει δρόμους έκφρασης, ποιοτικής ψυχαγωγίας , αξιοποίησης δημιουργικά του ελεύθερου χρόνου των πολιτών της. Η άσκηση πολιτικής πολιτισμού από την αυτοδιοίκηση δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον των πόλεων, δίνει την δυνατότητα στους Δημότες, και ιδιαίτερα στους νέους, να δημιουργούν , να εκφράζονται , να παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε όλους τους τομείς του πολιτισμού. Η άσκηση ουσιαστικής πολιτικής πολιτισμού μετατρέπει τους δημόσιους χώρους της πόλης σε «πυκνωτές πολιτισμού» συμβάλλοντας στην ανάπτυξη παραστάσεων και συνεργασιών μεταξύ των πολιτιστικών τμημάτων, του Δημοτικού Ωδείου, των σχολείων και των πολιτιστικών συλλόγων.

Εμείς

 • Αναβαθμίζουμε την Πολιτιστική Επιτροπή και το Τμήμα Πολιτισμού, ώστε να διαχειρίζεται με διαφάνεια τα κονδύλια για το πολιτισμό.
 • Δημιουργούμε Ειδικό Portal του Δήμου αφιερωμένο στον Πολιτισμό.
 • Στηρίζουμε ουσιαστικά όλα τα πολιτιστικά τμήματα του Δήμου.
 • Επαναλειτουργούμε τη Θεατρική Ομάδα καθώς και τις νεανικές και εφηβικές θεατρικές ομάδες της Αργυρούπολης .
 • Θεσμοθετούμε Φεστιβάλ Πολιτιστικών Συλλόγων .
 • Επαναφέρουμε το θεσμό της Αποκριάτικης Παρέλασης.
 • Επαναφέρουμε το Θεατρικό Φεστιβάλ ερασιτεχνικών σχημάτων.
 • Διοργανώνουμε συναυλίες-αφιερώματα σε δημιουργούς, με την συμμετοχή των πολιτιστικών τμημάτων του Δήμου και άλλων τοπικών φορέων και καλλιτεχνών.
 • Θεσμοθετούμε ειδικά καλλιτεχνικά δρώμενα για τους νέους στο τομέα της μουσικής , του χορού και των καλών τεχνών. ώστε να τους δοθεί βήμα έκφρασης και δημιουργίας , με την ηθική αλλά και οικονομική στήριξη του Δήμου .
 • Δημιουργούμε δημοτικό WEB RADIO .
 • Δημιουργούμε θεματικό παιδικό πάρκο στο Πράσινο Λόφο (Τρουμπάρι).
 • Στηρίζουμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.
 • Την αναβαθμίζουμε σε καλύτερο χώρο με αίθουσες ανάγνωσης και ταυτόχρονα δημιουργώντας δύο νέες θέσεις βιβλιοθηκονόμων .
 • Δημιουργούμε ηλεκτρονικό κατάλογο όλων των βιβλίων με τίτλους και συγγραφείς , ώστε ο κάθε πολίτης μέσω διαδικτύου να τα βλέπει και να μπορεί να τα δανειστεί.
 • Τη διασυνδέουμε με τις σχολικές βιβλιοθήκες .
 • Λειτουργούμε το πρόγραμμα «BOOK ME» (δανειστική βιβλιοθήκη βοηθημάτων εκπαίδευσης για τους μαθητές των σχολείων).
 • Συνεργαζόμαστε σε μόνιμη βάση με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία , για ειδικά προγράμματα, για την αναβάθμιση του ρόλου του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας.

 

Ποντιακό στοιχείο και Μουσείο Ελληνικού

 

Η Αττική γίνεται σημαντικός τουριστικός προορισμός, ακόμη και για τα Σαββατοκύριακα. Η περιοχή μας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, σαν μια περιοχή που μπορεί να καλύψει και να συνδέσει ιστορικά την περίοδο από την αρχαία Ελλάδα μέχρι και τη Μικρασιατική καταστροφή, αλλά και την προκοπή των ανθρώπων που κατοίκησαν στην περιοχή, διωγμένοι από την περιοχή του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Ο Δήμος μας έχει έντονο το ποντιακό στοιχείο και φημίζεται για τις εκδηλώσεις με αποκορύφωμα την Κυριακή του Θωμά , που αναβιώνουν έθιμα από τον Πόντο.

 

 • Οι εκδηλώσεις αυτές μπορούν να ενδυναμωθούν και να επεκταθούν σε διάρκεια και περιεχόμενο με την βοήθεια της πολιτείας και του αρμόδιου Υπουργείου και να συνδεθούν και με την μικρασιατική καταστροφή αλλά και την ένταξη των προσφύγων μετέπειτα στην Ελλάδα.
 • Η περίοδος της αρχαίας Ελλάδας μπορεί να αναβιώσει μέσα από τα ευρήματα των ανασκαφών, που έχουν ήδη γίνει, αλλά και αυτά που πρόκειται να έρθουν στο φως, σε σχέση με την ιστορία του αρχαίου Δήμου του Ευωνύμου , που κάλυπτε την ευρύτερη περιοχή.
 • Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, έτσι ώστε τα έργα που θα γίνουν στο πλαίσιο της επένδυσης του Ελληνικού, να μην καταπιούν την ιστορία μας.
 • Προτείνουμε την επέκταση του υπάρχοντος μουσείου, σε χώρο που να καλύπτει όλη αυτή την ιστορική διαδρομή από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Να γίνει ένα Μουσείο πανελλήνιας εμβέλειας που θα παράγει πολιτισμό, αξιοποιώντας την ιστορία και τις παραδόσεις του λαού μας και του τόπου, όπως καταγράφονται από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.
 • Σχεδιάζουμε την αποκατάσταση του Μαρίνειου Πολιτιστικού Κέντρου, όπου διεξάγονταν οι συνεδριάσεις του τοπικού συλλόγου καθώς και όλα τα πολιτιστικά γεγονότα του οικισμού. Σήμερα, κι αυτός ο χώρος έχει εγκαταλειφθεί , με ευθύνη του σημερινού δημάρχου, με τη δικαιολογία ότι είναι ετοιμόρροπο. Κάτι που, σύμφωνα με το ΕΜΠ, είναι ανακριβές.
Αθλητισμός

Στηρίζουμε τους αθλητές μας 

και τους ελεύθερους αθλητικούς χώρους για τους πολίτες!

 

 Βάζουμε τέλος στην άνιση μεταχείριση μεταξύ των Αθλητικών Σωματείων της πόλης από το Δήμο, αποτρέποντας τη μονοπώληση αθλημάτων.

Στηρίζουμε τους αθλητές μας και τους ελεύθερους αθλητικούς χώρους για τους πολίτες!

Διασφαλίζουμε τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όλα τα Σωματεία της πόλης μας. Αναβαθμίζουμε τις υπάρχουσες υποδομές και, παράλληλα, προωθούμε το πρόγραμμα

«Αθλητισμός για όλους». Εξυπηρετούμε στη μετακίνηση των αθλητών των σωματείων που συμμετέχουν στα επίσημα πρωταθλήματα σε μακρινές περιοχές. Επιχορηγούμε όλα τα σωματεία στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας τους. Σχεδιάζουμε τη λειτουργία αθλητιατρικού κέντρου για τα αθλητικά σωματεία και έκδοση κάρτας Υγείας Αθλητή. Σχεδιάζουμε προγράμματα οργανωμένης και ελεύθερης άσκησης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και προωθούμε τη συνεργασία με θεραπευτικές κοινότητες .

 

Εμείς

 • Επιχορηγούμε σταθερά από το δημοτικό προϋπολογισμό όλα τα σωματεία που προάγουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Τα σωματεία που επιβραβεύουν την «συμμετοχή» και όχι την «επίδοση».
 • Ενθαρρύνουμε τη δημιουργία νέων ερασιτεχνικών αθλητικών συλλόγων στην πόλη μας, ειδικότερα στα μη διαδεδομένα αθλήματα, ώστε να ενισχύσουμε τη συμμετοχή της νεολαίας στο χώρο του υγειούς αθλητισμού, αλλά και να αποτρέψουμε τη μονοπώληση αθλημάτων στην πόλη μας.
 • Επεκτείνουμε, βελτιώνουμε και συντηρούμε με ουσιαστικό τρόπο τις υπάρχουσες υποδομές.
 • Δημιουργούμε Αθλητικές Εγκαταστάσεις μέσα στα σχολεία όπου το κόστος είναι μικρότερο και εξυπηρετεί πολλαπλές ανάγκες (Σχολείο και Σωματείο).
 • Λειτουργούμε αθλητιατρικό κέντρο για τα αθλητικά σωματεία όλων των αθλημάτων και εκδίδουμε κάρτα Υγείας Αθλητή.
 • Ανοίγουμε όλες τις Δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις για το κοινό και σε συνεννόηση με τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε αυτές. Επεκτείνουμε τις εγκαταστάσεις με έξυπνες και λειτουργικές, μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις ,ώστε αυτό να γίνει εφικτό.
 • Υλοποιούμε εκπονημένο σχέδιο εκδηλώσεων μαζικού αθλητισμού, σε γήπεδα και πλατείες της πόλης μας, σε συνεργασία με Αθλητικούς Συλλόγους διαδεδομένων και μη διαδεδομένων αθλημάτων.
 • Δρομολογούμε την κατασκευή κλειστού γηπέδου καλαθοσφαίρισης στο αθλητικό κέντρο Ελληνικού σε υπάρχοντα χωροθετημένο χώρο (το Ελληνικό είναι η μοναδική περιοχή που δεν έχει κλειστό γυμναστήριο), και ανάπλαση της περιοχής, με σύνδεση των γηπέδων που ήδη υπάρχουν εκεί και συγκεκριμένη μέριμνα για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ .
 • Εγκαταλείπονται οι όποιες σκέψεις για αλλαγή των όρων χρήσης γης στην περιοχή του αθλητικού κέντρου στο Ελληνικό και μεταφορά του garage του δήμου εκεί καταστρέφοντας έτσι το μοναδικό αθλητικό πυρήνα της περιοχής.
 • Αξιοποιούμε την χρήση των υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων (Πχ γήπεδο μπάσκετ, γήπεδο softball) στο Μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού.
 • Υλοποιούμε πρόγραμμα με συνέδρια, σεμινάρια κατάρτισης και ενημερώσεις για θέματα αθλητισμού, υγείας, διατροφής και ντόπινγκ.
 • Προωθούμε προγράμματα οργανωμένης και ελεύθερης άσκησης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και συνεργασία με θεραπευτικές κοινότητες.
 • Προωθούμε το πρόγραμμα «Αθλητισμός για όλους».
Πολιτική για τα Ζώα

Η αγάπη και η φροντίδα για τα ζώα αποδεικνύεται καθημερινά και είναι δείγμα πολιτισμού.

 Ήταν πολλά τα κρούσματα δηλητηριάσεων αδέσποτων ζώων με φόλες και τα περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα στην περιοχή μας. Πρέπει να αναλάβουμε δράση γιατί έχουμε ευθύνη.

Αγαπάμε τα ζώα, ενημερώνουμε, προστατεύουμε και υιοθετούμε αδέσποτα ζώα, φροντίζουμε και την καθαριότητα των δρόμων μας. Αν και οι περισσότεροι δημότες μας έχουν εξαιρετικά φιλοζωικά αισθήματα, ήταν πολυάριθμα τα κρούσματα δηλητηριάσεων αδέσποτων με φόλες. Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να αποτρέψει τέτοια περιστατικά στο μέλλον.

Το πρόγραμμά μας για την προστασία και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συνοψίζεται στις εξής δράσεις:

  • Καταγραφή της τοπικής αστικής πανίδας και προώθηση τοποθέτησης ηλεκτρονικής σήμανσης σε όλα τα ζώα, αδέσποτα και δεσποζόμενα: Συνεργαζόμαστε με κτηνιάτρους και συλλόγους για την καταγραφή και την τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης στα ζώα.
  • Προώθηση των αδέσποτων ζώων σε υπεύθυνες υιοθεσίες: Συμπράττουμε με τα φιλοζωικά σωματεία για οργάνωση δικτύου φιλοξενιών σε περιπτώσεις αδέσποτων ζώων του Δήμου, που προωθούνται προς υιοθεσία.
  • Προώθηση στειρώσεων αδέσποτων ζώων και στήριξη δημοτών με χαμηλά εισοδήματα για στειρώσεις δεσποζόμενων ζώων. Προωθούμε πρόγραμμα παροχής ανταποδοτικών κινήτρων σε δημότες που τηρούν ορθές πρακτικές (στείρωση, τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης).
  • Καλλιέργεια φιλοζωικής παιδείας στην κοινωνία, δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των δημοτών, αναφορικά με τη συμπεριφορά απέναντι στα ζώα και τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος σε περιστατικά κακοποίησης ζώων. Είναι απολύτως αναγκαία η ενημέρωση του κοινού για την διαχείριση τόσο των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς όσο και των αδέσποτων, τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών βάσει του νόμου αλλά και τις αντίστοιχες επισυρόμενες ποινές από τυχόν παραβάσεις του νόμου εξαιτίας ανάρμοστης ή σκληρής συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα.
  • Οι λογαριασμοί του νερού μπορούν να γίνουν ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που θα μπει σε όλα τα σπίτια των δημοτών μας.
  • Επίσης, προτείνουμε ένα καλά σχεδιασμένο και στοχευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών και ειδικών , που θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση των μαθητών απέναντι σε αυτό το ζήτημα.
  • Ενημέρωση αλλά και διευκόλυνση των κηδεμόνων των σκύλων για να αφήνουν πίσω τους μετά τη βόλτα καθαρά πεζοδρόμια και πάρκα.

* Συμμετέχουμε στις ενημερωτικές δράσεις κάθε ενεργού φιλοζωικού συλλόγου, πχ με τη φιλοζωική Ηλιούπολης και την ενημερωτική καμπάνια της «Σκύβω και μαζεύω». Είναι απαραίτητη η καλλιέργεια της κουλτούρας της καθαριότητας για τους κηδεμόνες των σκύλων.
* Εγκαθιστούμε σε κεντρικά σημεία της πόλης μας μεταλλικά κουτιά απ’ όπου οι κηδεμόνες σκύλων μπορούν να προμηθεύονται χάρτινο φτυαράκι μιας χρήσης για να μαζεύουν τα περιττώματα των ζώων τους.