Ο Ορισμός
“υποδομή η [ipoδomí]: ό,τι αποτελεί τη βάση για την εκτέλεση μιας εργασίας, για τη δημιουργία ενός έργου:
α.Έργα υποδομής,
έργα τα οποία δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την
οικονομική ανάπτυξη, χωρίς τα ίδια να είναι άμεσα παραγωγικά: Οι δρόμοι, οι γέφυρες, τα λιμάνια είναι βασικά έργα υποδομής.Εργασίες υποδομής,
σύνολο εργασιών οι οποίες πρέπει να προηγηθούν για να γίνει
εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων, επιχειρήσεων, νοσοκομείων κτλ. Yλικοτεχνική*~.
β.Οικονομική / πνευματική ~. H παιδεία αποτελεί την ~ για την παραπέρα πορεία και εξέλιξη του έθνους. Ως τεχνικός όρος κυρίως της οδοποιίας, η ειδική προεργασία του εδάφους για να δεχτεί το οδόστρωμα.”
Ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης στον απολογισμό της 5ετούς θητείας του παρουσίασε τα 250 έργα του προκαλώντας ειρωνικά χαμόγελα σε όσους ασχολούνται έστω και ελάχιστα με τα δημοτικά δρώμενα. Η μέτρηση των έργων, προκειμένου να φτάσει τον αριθμό 250, έγινε στη βάση του υπολογισμού:
1 συντήρηση παιδικής χαράς= 1 έργο
1 συντήρηση/βάψιμο αίθουσας=1 έργο υποδομής
Ας μιλήσουμε σοβαρά τώρα. Οι συνηθισμένες εργασίες συντήρησης, οι μικροεπεμβάσεις, οι διαμορφώσεις αιθουσών, τα βαψίματα των σχολικών κτιρίων και των πλατειών δεν είναι έργα, πόσω μάλλον έργα υποδομής.
Οι εργασίες
αυτές, και όχι έργα, είναι εργασίες ρουτίνας για κάθε Δήμο τις
οποίες επίσης πραγματοποιούν για παράδειγμα και οι δήμαρχοι των γειτονικών μας
περιοχών. Επειδή στο Δήμαρχο αρέσει να συγκρίνεται με άλλους δήμους όταν του
ασκείται κριτική για τις υπέρογκες δαπάνες, αν όχι σπατάλες, που κάνει ας
συγκρίνει λοιπόν τα… 250 «έργα»/εργασίες του με τις αντίστοιχες εργασίες των
γειτονικών δήμων…
Ας μιλήσουμε λοιπόν για το «Κοινωνικό Παντοπωλείο», που το έχει ο Δήμαρχος ως σημαία της κοινωνικής του ευαισθησίας και του κοινωνικού του έργου. Δυστυχώς για το Δήμαρχο ΚΑΙ εμείς θυμόμαστε και δεν χρειάζεται να παραθέσουμε φωτογραφίες από το ΠΡΙΝ και το ΜΕΤΑ (αν και μπορούμε) όπως είναι η δική του αγαπημένη επικοινωνιακή πρακτική και που θυμίζει ινστιτούτα αδυνατίσματος. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο ονομαζόταν πριν «Τράπεζα Τροφίμων». Just Google it!
Βέβαια, ο Δήμαρχος, συνηθισμένος στο σφετερισμό των προσπαθειών άλλων, συμπεριέλαβε και την Τράπεζα Τροφίμων- αναβαπτισμένη πλέον από τον ίδιο ως «Κοινωνικό Παντοπωλείο»- στα 250 έργα του. Και να μην ξεχάσουμε να πούμε βέβαια, ότι τα λειτουργικά έξοδα του …Κοινωνικού Παντοπωλείου-Τράπεζας Τροφίμων έχει αναλάβει, ποιος; Η Περιφέρεια Αττικής!
Έχουμε και λέμε λοιπόν: Ιδέα, υλοποίηση προηγούμενης Δημαρχίας και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια. Βάπτιση και φωτογραφία όμως Γιάννη Κωνσταντάτου.